Situații din viață care necesită utilizarea matematicii


Matematica constă în găsirea unor soluții, nu doar mutarea unor litere sau numere într-o ecuație. O gândire matematică ne ajută să rezolvăm mai ușor situațiile care apar în viață.

Problemele cu adevărat importante vin de pe urma cuvintelor, iar cuvintele sunt traduse în ecuații matematice pentru a putea fi mai apoi rezolvate.

Îndată ce ai pus totul pe hârtie și ai transformat situația într-o problemă de ordin matematic, poți trece la următorii pași. Principalii pași pe care ar trebui să-i urmezi în tot acest proces ar fi următorii:

  • Citește cu atenție problema
  • Fă o schiță
  • Estimează o soluție acolo unde este posibil
  • Atribuie litere cantităților necunoscute
  • Formează o ecuație
  • Rezolvă ecuația
  • Compară soluția estimată cu cea găsită
  • Scrie un răspuns incluzând unități de măsură

De ce aș avea nevoie de matematică?

Majoritatea elevilor devin adesea frustrați de problemele matematice complexe și se gândesc deseori la ideea că nu vor folosi niciodată matematica  în situații din „viață reală”. Deși poate fi adevărat că unele dintre conceptele matematice mai abstracte intră în joc, abilitățile subiacente dezvoltate în clasele de matematică de liceu rezonează pe întreaga durată de viață a unui student și, de cele mai multe ori, ajută la rezolvarea diferitelor probleme legate de lumea reală sau de muncă.

În casă

Întrebați orice lucrător în construcții și vă va spune cât de importantă este matematica atunci când vine vorba de a construi ceva. Crearea de ceva care să dureze și să adauge valoare pentru casa ta necesită creativitate, setul corect de instrumente și o gamă largă de exerciții de matematică.

La magazin

Unul dintre locurile cele mai evidente pentru a găsi oameni care folosesc matematică în viața de zi cu zi este la magazinul cu produse alimentare. Magazinul alimentar necesită o gamă largă de cunoștințe matematice, de la înmulțire la estimare și chiar procente.

Calculul prețului pe unitate, cântărirea produselor, estimarea procentajului de reduceri și estimarea prețului final reprezintă modalități foarte bune de a include întreaga familie în experiența de cumpărături.

În bucătărie

Mai multe  tehnici de matematică pot fi găsite în bucătărie decât oriunde în casă sau în afara ei. Gătitul și coacerea sunt științe și pot fi unele dintre cele mai pline de satisfacții (și delicioase) modalități de a introduce copiii în arta matematicii. La urma urmei, rețetele sunt într-adevăr algoritmi matematici sau seturi de operații pas-cu-pas care trebuie realizate. Doar că au o rezolvare extrem de delicioasă?

În călătorii

Matematica vine la îndemână atunci când călătorești și te poate ajuta la estimarea cantității de combustibil de care ai nevoie pentru a planifica o excursie bazată pe kilometri pe oră și distanța parcursă. Calculul consumului de combustibil este esențial pentru călătoriile la distanță. Fără ea, s-ar putea să te afli blocat pe drum, mult mai mult decât era anticipat. De asemenea, poți utiliza matematica pe parcursul călătoriei pentru plata taxelor de trecere, numărarea numerelor de ieșire, verificarea presiunii în pneuri etc.

În investiții

Mulți experți sunt de acord că, fără abilități matematice puternice, oamenii tind să investească, să salveze sau să cheltuiască bani pe baza emoțiilor lor. Acei indivizi au fundamente matematice slabe și  fac de obicei greșeli financiare mai mari. Un student care înțelege bine conceptele de creștere exponențială va fi mai înclinat să gestioneze mai bine acest proces.

Mai ai nevoie și de alte dovezi pentru a demonstra unui student sau chiar copilului tău cât de importantă este matematica în viața de zi cu zi? Doar arată-i exemplu câțiva oameni renumiți pentru asta sau pune-l în fața unei situații ca cele de mai sus. Nu va ezita să-ți dea dreptate mai devreme sau mai târziu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *