Treapta Matematicii


Cum poţi depǎşi blocajele provocate de susținerea unui examen la matematicǎ

Este normal să ai emoții și nivelul stresului să crească atunci când ai un examen important. Ai mai trecut și vei mai trece prin astfel de momente în viață! Rezultatul nu depinde doar de cât ai învățat, ci și de cum tratezi tensiunea momentului. În funcție de cum privim situația, stresul poate fi pozitiv, caz în care te stimulează, sau negativ, caz în care îți consumă energia pe care o poți folosi pentru rezolvarea subiectelor. Din experința mea de 20 de ani de lucru cu elevii, am văzut că următoarele recomandări te pot ajuta atunci când ai de trecut un examen important pentru tine:

❶ Bea apǎ! Evitǎ cafeaua si bǎuturile care conţin cofeinǎ!
Cel mai frumos cadou pe care poţi sǎ ȋl oferi corpului tǎu în condiții de stres (și nu numai) este sǎ bei apǎ. Ȋmpiedici deshidratarea corpului şi ȋţi aduci un aport de energie. Cofeina deshidrateazǎ şi ai nevoie de un şi mai mare aport de apǎ.

❷ Respirǎ!
Atunci cȃnd îţi dai seama cǎ te cuprind emoţiile negative, respirǎ de 3 ori profund (poți ȋnchide ochii, dacă te ajută). Pare ciudat, dar majoritatea oamenilor inspirǎ insuficient aer. O respiraţie profundǎ îţi aduce acea energie şi vitalitate de care ai nevoie ȋn timpul celor 3 ore de examen. Ce crezi, poți să le spui acelor gânduri și emoții negative să aștepte la ușă, până vei ieși de la examen? Astfel, vei reuși să te calmezi și să te concentrezi pe subiecte.

❸ Și ce dacă ceilalți cred că subiectele sunt grele?!
Ceea ce pentru altul poate fi perceput ca fiind greu, pentru tine poate fi uşor. Nu uita că rezolvarea problemelor se punctează și parțial. Nu trebuie să rezolvi totul și nici ca rezolvarea ta să fie perfectă pentru a lua o notă de trecere la examen.

❹ Foloseşte ȋntrebări! Ȋntrebǎrile te ajută să te concentrezi.
Exemple de ȋntrebǎri care te pot ajuta:
– “Dacǎ aş şti cǎ nu greşesc, ce aş face acum?” – este o ȋntrebare utilǎ mai ales cȃnd eşti blocat ȋn ȋnceperea rezolvǎrii unei probleme.
– “Care este primul pas pe care ȋl pot face dacǎ, totuşi, aș putea să rezolv aceastǎ problemǎ?”
– “Sunt relaxat ȋn acest moment?“ – dacă nu, atunci adu-ți aminte de regula numărul 2 – Respiră!
– “Ce se ȋntȃmplǎ ȋn interiorul meu ȋn acest moment?” – acest lucru te ajută să te calmezi.

❺ Ignorǎ cuvintele care te blocheazǎ și concentrează-te pe ceea ce ştii!
Cȃnd citeşti textul unei probleme sunt cuvinte sau simboluri care te ȋmpiedicǎ sǎ te apuci de acea problemǎ? Pentru a evita să te blochezi, citeşte enunţul problemei de mai multe ori! Poți să deduci din enunţ relaţii evident corecte şi adevǎrate, să combini şi să asociezi aceste relaţii cu tot ce iţi trece prin minte ȋn acel moment. Foloseşte ȋntrebările de mai sus.

❻ Foloseşte ciornele și fii atent la timp!
Scrie pe ciorne tot ce iţi trece prin minte legat de rezolvarea exerciţiilor şi problemelor. Dupǎ ce rezolvi o problemǎ, trece-o pe curat. Evitǎ sǎ rezolvi totul pe ciornǎ şi apoi sǎ treci pe curat. Starea ta se schimbă în permanenţǎ şi, la sfȃrşit, s-ar putea sǎ nu mai ai timp sǎ treci totul pe curat sau s-ar putea sǎ treci greşit, tocmai din cauza emoţiilor.

❼ Deseneazǎ !
Foloseşte ciornele nu doar pentru uzul lor obișnuit. Cȃnd simţi cǎ te blochezi sau că ești agitat(ă), deseneazǎ orice iţi vine ȋn minte. Să desenezi te ajută să te linişteşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *